Пасхальне послання митрополита Володимир-Волинського і Ковельського ВОЛОДИМИРА

духовенству, чернецтву та усім вірним Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

Цим обраним Богом днем, коли весь світ, видимий і невидимий, прославляючи, радіє перемозі Іісуса Христа над смертю, від усього серця вітаю вас Пасхальним віншуванням:
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!

Після страждань Господа нашого Іісуса Христа наступає радість Воскресіння Божого. «Христос воскрес з мертвих, первенець серед померлих» (1 Кор. 15, 20); Першими, благословенними словами, що сказав Христос апостолам та жінкам-мироносицям, і через них нам, були: «Мир вам»! (Лк 24, 36; Ін 20,19). Той, хто переміг смерть, явився перед ними і дав запоруку перемоги над усім ворожим Йому і Його послідовникам.

Іоанн Златоуст каже: «Де твоє смерте жало? Де твоя, пекло, перемога?!». Христос Воскрес – життя перемогло! Христос Воскрес – жодного мертвого в могилі! І слова Апостола Павла: «Той, Хто воскресив Господа Іісуса, воскресить через Іісуса і нас» (2 Кор. 4:14), – підтверджують це.

Воскресіння Христа – основа нашої віри. Що було б з Божою наукою, якби таке довгоочікуване Воскресіння не відбулося? Адже апостоли, проповідуючи святе Євангеліє, спиралися на Воскресіння Христове, як на найбільший довід правдивості вчення Життєдавця. «А коли Христос не воскрес, то марна й проповідь наша, то марна й віра ваша… Але ж Христос таки справді Воскрес із мертвих, первісток з померлих» (1 Кор 15, 14 і 20).

Свята Пасха – відома запорука нашого Воскресіння, для блаженного вічного життя поряд з Богом. Воскрес Христос, воскресить і нас для початку щасливого буття у раю.

Возлюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри!
В нинішній час Україна переживає своєрідну Голгофу. Нехай у ці святкові, щасливі дні життєві труднощі залишать наші думки. Щодня Україна потерпає від страждань та втрат, і тому, можливо, нам важко говорити про втіху. Та радість пасхальна йде не від людей, а від Спасителя! Адже увесь світ в цей святковий день оспівує Христову перемогу над смертю та злом. «Це день, що його сотворив Господь, тож радіймо і веселімося в нім» (Еф. 6, 10-17).

Треба пам’ятати, що Бог ніколи не переставав піклуватися про Своє творіння, дбає Він і за Україну. Наш Спаситель наділяє своєю милістю і турботою стражденний український народ. Він може дарувати нам і краще життя. Та для цього мало чесно працювати, треба звертатися до Нього зі щирою молитвою про допомогу. «Просіть, — сказав Господь, — і одержите» (Ін. 16, 24).

Не зважаючи на те, яку силу мають видимі та невидимі вороги України – рука Божа може зробити неможливе можливим. Потрібно тільки вірити. Воскресіння та Голгофа Христова переконують нас у цьому. Український народ потребує Божої помочі, адже вже удосталь настраждався від війни, роз’єднання, духовного протистояння. Той, хто ще досі хоче змусити нас відректися спасительної віри, той чинить проти Бога, а Він посоромленим не буває.

Світове зло перемагається святим таїнством Воскресіння Христового, несправедливість та людські страждання – Його божественною силою, адже Спаситель заповнює Собою все. Вселяє віруючим впевненість в Його остаточну перемогу над злом, в торжестві життя над смертю.

Українська Православна Церква, благословляючи український народ та його сумлінну працю на благо України, закликає забути обопільні непорозуміння та образи, стати єдиною силою проти насильства та гріха.

Дорога моєму серцю волинська паство!
Ще раз вітаю усіх Вас з Великим Днем Христової Пасхи. Нехай воскреслий Господь укріпить нас у ці дні випробувань, дарує чисте сумління та плідне служіння, очистить від усякої скверни, наповнить наші серця любов’ю, зміцнить віру і збагатить нас миром!

Воістину Воскрес Христос!

Exit mobile version