Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/erickswi/xn--80aaxgce1a0e.com/www/wp-content/plugins/jnews-amp/include/class/class-init.php on line 427

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/erickswi/xn--80aaxgce1a0e.com/www/wp-content/plugins/jnews-amp/include/class/class-init.php on line 428
Шлюб без страху і шаблону | Капличка

Шлюб без страху і шаблону

Шлюб без страху і шаблону, Шишкін, Супружество без страха и шаблона, Амвон

На традиційні сімейні запитання відповідає священик Димитрій Шишкін.

— Чому деколи сімейний човен розбивається об побут? Як зберегти сім’ю?

— Насправді сімейний човен розбивається не об побут, а об смуток і небажання виконувати ті обов’язки, які складають велику частину подружнього життя і здаються нудними.

Господь говорить: «Хто не бере хреста свого і слідує за Мною, той не гідний Мене» (Мф. 10, 38). Сімейне життя — це хрест, і, несучи його з терпінням і смиренням, подружжя слідує за Христом. Саме у такому образі сімейного «хрестонесення» полягає сповідання нашої віри.

Вся справа у внутрішньому настрої, в рішучості переносити повсякденні труднощі не понуро, а тверезо, не озираючись на лінь і розслаблення близьких, з поблажливістю і любов’ю ставлячись до їх недоліків. Це важко, і без Божої допомоги неможливо, але Господь укріплює і підтримує тих, хто з рішучістю і вірою слідує за Ним.

Щоб зберегти сім’ю, потрібна міцна віра в те, що шлюб — це Боже встановлення. Що дорогоцінний талант шлюбу — той дар, який ми повинні зберегти і примножити і згодом дати за нього відповідь Богові. Таке ставлення до сімейного життя допомагає гідно, по-християнськи долати неминучі труднощі і спокуси.

— Як мені привернути чоловіка до домашньої роботи там, де я без його допомоги не справляюся: прибити полицю, щось відремонтувати? Кожного разу, коли я його прошу, він гарячкує, і стосунки псуються.

— Звичайно, тут можна поспівчувати. Але давайте пригадаємо слова Господа, які прикладені як до духовних, так і буденних, повсякденних справ: «Просіть, і дано буде вам» (Мф. 7, 7). Думаю, якщо близькій людині терпляче і покірливо нагадувати про те, що стосується його обов’язків, це відгукнеться в ній докорами совісті, і рано чи пізно людина прислухається.

А якщо Ви при цьому ще і молитиметеся: «Господи, проясни серце мого чоловіка до роботи добра», — той час очікування відгуку з боку чоловіка неодмінно скоротиться. Тільки просити про допомогу потрібно по доброму, не лаючись. Це обов’язкова умова.

Є і інший дієвий метод впливати на чоловіка, про який говорить апостол Петро: «Дружини, покоряйтеся своїм чоловікам, щоб ті з них, які не підкоряються слову, життям дружин своїх без слова здобуті були, коли побачать ваше чисте, богобоязливе життя» (1 Пет. 3, 1–2).

Цей метод непростий, зате надійно випробуваний: нехай доведеться трудитися винятково над собою, повністю надавши виправлення чоловіка Господу, зате, у міру ваших благочестивих зусиль, неодмінно з’являться позитивні результати.

— Я дружив з дівчиною і хотів з нею одружуватися, але ми розлучилися. Причина одна: я — боягуз! Через свою боязливість я постійно її підозрював та засуджував. Як мені позбавитися боязливості? Я дуже хочу створити сім’ю. Але… боюся цього.

— Якщо ми прочитаємо життя святих отців, відзначимо в них тільки один засіб боротьби з боязливістю — йти назустріч проблемам, які виникають, не боятися самого страху, а долати його, нехай і насилу, але рішуче, просячи в Господа допомоги. Неможливо зробитися сміливцем, сидячи в окопі.

І ще: вибір супутниці життя — справа серйозна, і потрібно міцно молитися, щоб Господь допоміг зробити правильний вибір. А Господь обов’язково знайде можливість відкрити Свою волю, тільки потрібно цього шукати всім серцем. Моліться: «Вкажи мені, Господи, шлях, яким йти». І Господь з часом відповість на заклик Вашого серця.

— Чому в Новому Завіті Іісус Христос нічого не радить конкретно чоловікам і дружинам, не вирішує їх міжособових і побутових питань? Він всього лише один раз говорить про шлюб, коли Його запитують про допустимість розлучення, а саме: шлюб — це один раз і назавжди. «Що Бог поєднав, того людина нехай не розлучає» (Мф. 19, 6). Чому в іншому тема шлюбу в Євангелії замовчується?

— До шлюбних стосунків прикладені загальні правила християнського життя. Цим правилам, а інакше кажучи, заповідям, вчить нас Господь. Читайте Новий Завіт і виконуйте написане — так Ви вирішуватимете всі труднощі, а сімейне життя стане для вас училищем духовного і етичного життя.

Що ж до нюансів і тонкощів подружніх стосунків, то про них добре сказав Паісій Святогорець: «Подружні стосунки — це тема, яка не може бути чітко визначена, оскільки всі люди не можуть жити за одним шаблоном. Питання подружніх стосунків святі отці залишають на розсудливість, любочестя, духовну чуйність і силу кожної людини».

Православний сімейний журнал “ФАМІЛІЯ”

Переклад українською – газета “Волинь Православна”, 2013, №1

Exit mobile version