Священик-професор про Церкву та сім’ю в Україні

Професор Київської Духовної Академії, доктор богослів’я протоієрей Олексій Добош відвідав з лекціями Ковель та Володимир-Волинський.

02-DSC_3742

Зустрічі з мирянами та духовенством відбулися 1-2 червня, в рамках святкування 20-ліття відродження Володимир-Волинської єпархії.

Отець Олексій запропонував слухачам дві лекції. Перша – «Українське Православ’я в історії і сучасності: виклики, проблеми, рішення» – розкрила не з фасадного боку нинішній кількісний та якісний стан Помісних православних церков світу. Доповідач детально зупинився на тій сторінці історії Православної Церкви в Україні, коли вона з Константинопольського патріархату перейшла до Московського. Були піддані критиці цілий ряд штампів, котрими сьогодні зловживають ЗМІ та їх вихованці.

Під час другої частини зустрічі, доповідач запропонував розглянути етапи формування та розвитку сім’ї у лекції на тему «Православна віра – формотворчий чинник становлення особистості».

Ось як сприйняла ці лекції їх учасниця Людмила Зінчук.

«Виступаючи перед присутніми, протоієрей Олексій Добош зупинився на історичних аспектах становлення Церкви, розумінні Її сутності та ролі у житті людини, важливості знання Святого Письма. Виокремив доповідач основні принципи природи Церкви: духовно-енергетична, біблійна та дієво-практична, адже саме вони мають бути провідними критеріями оцінки Церкви.

Велику увагу професор приділив проблематиці Православ’я, яку розглянув в наступній послідовності:

а) проблематика церковного устрою Вселенського Православ’я;

б) УПЦ у Вселенському Православ’ї: роль, статус, проблеми;

в) Українська Православна Церква і суспільство. Внутрішньоцерковні проблеми.

До проблем у Вселенському Православ’ї професор відніс інституційну розробленість, диспропорцію конструктивного устрою та історичну еволюцію поняття «автокефалія».

Лектор детально зосередив увагу присутніх на історичному місці Української Православної Церкви у Вселенському Православ’ї. Зупинився отець Олексій і на історичних подіях становлення Православної Церкви з часів Хрещення Русі до сьогодення, а також на канонічних, національних реаліях, цивілізаційних компонентах.

На завершення першої частини зустрічі професор наголосив на необхідності активної участі мирян в житті Церкви.

В якості другої частини зустрічі з ковельчанами, протоієрей Олексій запропонував лекцію «Православна віра – формотворчий чинник становлення особистості». Богослов зупинився на особливостях головних етапів розвитку сім’ї.

Першою ланкою у формуванні сім’ї доповідач виділив дошлюбний період, який включає емоційне відділення молодих людей від батьківської родини, становлення особистості через набуття професії, зустріч з майбутньою половинкою. Отець Олексій зауважив, що нерідко із-за глобальної батьківської опіки молоді люди не хочуть одружуватися, оскільки їх влаштовую таке життя.

Розповідаючи про перший рік подружнього життя, протоієрей Олексій Добош підкреслив особливості формування сімейних цінностей подружжя, розподіл функцій сімейної пари у відповідності з природною відповідальністю, утворення сімейного бюджету, вирішення проблем спільного відпочинку і проживання, адаптацію до розширення сім’ї.

Особливий наголос робить лектор на поведінку подружжя, коли народжуються діти. З маленькими дітьми до півторарічного віку сім’я живе по розпорядку дитини. Важливим є формування ролі батьків у її вихованні. Відбувається зміна ставлення подружжя до життя. Але саме головне у цьому випадку, наголошує професор, зберегти духовні, емоційні і фізіологічні взаємовідносини.

Надто важливим є і для батьків, і для дітей період, коли дитина підростає та досягає підліткового віку. Цей вік ставить свої вимоги. Підліткова криза вимагає від батьків та рідних свого особливого підходу, розуміння, підтримки та впливу на своїх дітей.

Однак, цей період досить важкий для всієї родини. Адже на той час батьки батьків – бабусі з дідусями зустрічаються з кризою середини життя.

У час коли діти дорослішають, одружуються та відходять від батьків наступає так званий «синдром пустого гнізда». Тоді вибудовуються нові формати спілкування з дітьми та родичами.

Подружжя виконавши свою роль у відтворенні потомства, після їх відділення, переглядають свої супружні відносини, усвідомлюють старість, що наближається, приймають на себе роль бабусі і дідуся.

Як зазначив о.Олексій, що саме в цей період Бог обмежує фізичні сили, аби старше покоління збагнуло необхідність духовного збагачення, щоби надалі бути духовним орієнтиром для молодого покоління.»

Фотоальбом події в об’єктиві Серафима Назарука: 

[wp_plusgallery data_type=’google’ data_userid=’107108597963107558820′ data_albumid=’6292432980569273361′ data_albumlimit=’500′ data_include=” data_exclude=” data_limit=’500′ box_color=’#04bd73′ show_caption=” show_desc=” desc_length=’500′]

Exit mobile version