Святкові богослужіння в умовах карантину

8 квітня відбулася робоча зустріч представників ковельського духовенства та керівників відділу поліції. Темою зустрічі було узгодження проведення святкових богослужінь в умовах дотримання карантину.

Напрацьовано практичні поради для релігійних громад Ковеля та району, котрі базуються на озвучених раніше заявах Священного Синоду УПЦ, Всеукраїнської ради церков, національної поліції України, МКІП про святкування Пасхи.

Просимо священників, церковний актив та парафіян керуватися наступними рекомендаціями:

1. Богослужіння та релігійні обряди не заборонені та можуть проводитися за умови дотримання обмеження щодо їх масовості (тобто дозволяється перебувати у храмі чи іншому приміщенні релігійної організації до 10 осіб сукупно із розрахунку 1 особа на 5 м. кв.)

2. Присутні за богослужінням мають бути в масках. (Виняток може складати для священика та хористів).
Під час богослужіння регулярно провітрювати храм та використовувати антисептичні засоби для дезинфекції дверних ручок, хустинок для витирання ікон і т.і.

3. Організувати зовнішнє озвучення, для трансляції богослужіння на вулицю. Відшукати технічні можливості для проведення онлайн трансляцій, залучити до цього активних парафіян.

3. На прилеглій до храму території під час богослужіння можуть розміщатися парафіяни на відстані 1,5 – 2 метри один від одного. Для недопущення скупчення людей і наочності розташування – завчасно зробити відповідну розмітку на церковному подвір’ї та призначити чергового, що відповідає за дотримання норм.

4. Вербна неділя. Освячену вербу в позабогослужбовий час протягом дня має роздавати на вулиці біля храму (або в іншому зручному місці) призначена для цього особа, забезпечена маскою, рукавичками, антисептиком. Не допускати скупчення людей, дотримуватися необхідної дистанції.

5. Освячення пасок. Рекомендувати, згідно розповсюдженної традиції, освячувати паски та пасхальні страви у Велику Суботу по завершенні Літургії, на церковному подвір’ї з 12-ї години, протягом дня.

Коли на території храму збирається група парафіян до 10 осіб, священник звершує Молебень зі співом піснеспівів Великої Суботи, читає молитву на освячення, окроплює Святою Водою та вітає з наступаючим святом. Для наступної групи бажаючих освятити паску – Молебень з освяченням повторюється.

6. Пасхальні богослужіння. Обмеження щодо кількості людей та відстані між ними викладені у пунктах 1 та 3. Участь в Хресній ході можуть брати тільки священники, вівтарники та хористи (загалом до 10 чол.). Якщо на церковному подвір’ї є інші парафіяни, вони мають залишатися на своїх місцях, дотримуючись безпечної відстані один від одного.

7. Проводи. Заупокійні пасхальні богослужіння у Провідну неділю (чи інші визначені дні) звершуються без Хресних ходів до кладовища. Не допускати скупчення людей на кладовищі. Парафіяни мають чекати священника для спільної молитви біля могил своїх родичів.

8. Завчасно озвучити ці рекомендації парафіянам та розмістити оголошення про порядок богослужінь на Вербну Неділю, Пасху і Проводи на дошці оголошень в храмі, церковних групах соціальних мереж та інших зручних для цього площадках.

Exit mobile version