У церковне новоліття через занурення в життя монастирів Полісся

У день церковного новоліття 85 паломників з Ковеля відвідали чотири чернечі обителі північного Полісся.

Групу мандрівників очолив старший благочинний Ковельського району протоієрей Володимир Ровінський та клірик храмового комплексу Почаївської ікони Божої Матері протоієрей Віталій Попко.

На запрошення намісника Городницького Георгіївського монастиря архієпископа Олександра, ковельчани взяли участь в освяченні храму «Утамуй мої скорботи». Новозбудована церква буде головним храмом одноіменної жіночої обителі.

Враження від соборної молитви та гостинності насельників городницьких монастирів, здавалося, переповнили серця ковельчан, але це був тільки початок насиченого дня.

***
Древня Корецька Свято-Троїцька обитель, по при усю зовнішню монументальність і неприступність, широко відчинила двері головного собору для молитви паломників та шанування чисельних і дивних святинь.

***
У незвичайний, відродженний з забуття і руїн, величний і вишукано доглянутий Дерманський жіночий Свято-Троїцький монастир паломники дісталися вже під час вечірнього богослужіння.

З благословення ігумені, паломників, після короткого знайомства з головними святинями монастиря, першим ділом щедро і ситно нагодували. А далі, немовби світлий ангел, матушка-ігуменя Вероніка особисто влилася у гурт ковельчан і розповідала, розповідала, розповідала.

Тридцять років свого чернечого життя ігуменя Вероніка сповна віддала древній Дерманській обителі. Разом з сестрами, значна частина котрих вже спочилі, відродила її. В кожному куточку монастиря: у храмах, келіях, готелях для паломників, господарських будівлях, чисельних квітниках, відчувається серце, душа, мудрість, кмітливість і любов ігумені. Але матушка говорила не про себе, її розповідь переплелася з історією та нинішньою долею монастиря.

У Дерманській обителі збереглася могила і останки подвижника благочестя єпископа Ієрофея (Лобачевського), котрий народився в Ковелі, в сім‘ї священника, у 1783 році. Священний Синод Української Православної Церкви прийняв рішення про причислення єпископа Острозького Ієрофея до лику святих. Сьогодні обитель готується до урочистої канонізації святого, котрий 43 роки успішно керував монастирем.

Пізно ввечері паломники, обласкані любов‘ю і благословенням матушки-ігумені Вероніки, монахині Феодори та насельниць Дерманського монастиря, відправилися до Ковеля.

Усю дорогу вже втомлені, але щасливі мандрівники, ділилися враженнями, осмислювали важливість чернечого подвигу для людей, що живуть у миру та необхідність паломництв до святих обителей.





Exit mobile version